Kultaseppä Jorma Valo

Jorma Valo on syntynyt toisen maailmansodan päättymisvuonna Oulunjärven rannalla. Sieltä niukkaan elämään tottuneen lapsen tie vei perheensä mukana Etelä-Suomeen, jossa ahkera ja työhaluinen koululainen päätyi kultasepälle oppiin. Aluksi nuoren oppipojan palkka oli niin vaatimaton, että ensimmäisellä tilipussilla Jorma sai ostettua vain uudet housut rikkinäisten tilalle. Jorma oli kuitenkin nopea ja armeijan jälkeen hän oli jo niin taitava kultaseppä, että hänen silloinen työnantaja ilmoitti hänen olevan kovapalkkaisin kultaseppä Suomessa vuosina 1967–1968.

Vuonna 1968 Jorma rakensi oman talon Ruskolle ja talon yhteyteen tilat kultaseppäpajalle. Vaatimaton Valo-Koru Oy aloitti toimintansa yhden miehen voimin, mutta kasvoi nopeasti kymmeniä ihmisiä työllistäväksi kultaseppätehtaaksi. Kaiken perustana on ollut oma laadukas mallisto. Taiteilija Hannu Ikosen suunnittelu ja näkemys yhdistettynä Jorman upeaan toteutukseen loi muutamassa vuodessa mullistavan omaperäisen malliston.

Tämän päivän mallisto on usean tuhannen korun laajuinen, jotka ovat suosittuja vuodesta toiseen. Yrityksen kulmakivi on aina ollut vientikauppa erityisesti Ruotsiin, Saksaan ja Hollantiin. Ruotsin vienti kesti laman, mutta järkkyi euro-aikaan siirtymästä.

Nykyisin Jorma asuu perheineen Vampulassa. Hyvästä palautteesta innostuneen Jorma lähti myymään koruja markkinoille ja nykyisin hän kiertääkin messuilla ja markkinoilla yli 100 päivää vuodessa. Tärkeimmät myyntitapahtumat ovat kädentaitomessut, antiikki- ja keräilymessut sekä suuret Etelä-Suomen markkinatapahtumat.

Ote Valo-Korun historiasta. Artikkeli on Turkulaisesta päivälehdestä 90-luvun alkupuolelta.
NettiTieto Oy